HEIDELBERG - Een Nederlands passagiersschip is zondagmorgen op de Neckar in Duitsland ontruimd, nadat er aan boord brand was uitgebroken. De 53 Nederlandse toeristen en veertien bemanningsleden zijn volgens de politie veilig van boord gebracht. Negen mensen zijn met verschijnselen van een rookvergiftiging naar het ziekenhuis gebracht.

Het gaat om een schip dat de reisorganisatie Arke heeft gehuurd. Volgens een woordvoerder van Arke brak de brand in de vroege ochtend uit in de bar van het vaartuig. "Het ging om een smeulend vuur met veel rookontwikkeling'', aldus de woordvoerder. "Alleen de bar en de daarboven gelegen stuurhut hebben schade opgelopen.''

De negen mensen die naar een ziekenhuis werden overgebracht, zijn daar onderzocht omdat ze rook hadden ingeademd. Volgens Arke maken ze het goed. De andere passagiers hebben in een hotel geslapen. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Het schip lag vlak bij Heidelberg, nabij Mannheim. Volgens Arke zijn alle toeristen "van hogere leeftijd.'' Ze vertrokken vorige week zondag voor een elfdaagse cruise over de Rijn en de Neckar.