HAVANA - De Amerikaanse regering heeft volgens regeringsfunctionarissen in Washington oud-president Jimmy Carter toestemming gegeven een bezoek aan Cuba te brengen. De man, die van 1977 tot 1981 staatshoofd was, zou daarmee de belangrijkste Amerikaan worden die sinds de revolutie van Castro in 1959 het eiland in de Cariben bezoekt.

Carter moest toestemming vragen, omdat de Verenigde Staten reizen naar het eiland verbieden. De oud-president is een tegenstander van de Amerikaanse sancties tegen het eiland. De Cubaanse president Fidel Castro beschouwt hem daarom als de sympathiekste van de tien Amerikaanse presidenten die hij als machthebber heeft overleefd.

Carter zal tijdens zijn reis waarschijnlijk pleiten voor opheffing van het Amerikaanse embargo tegen Cuba, maar de Amerikaanse regering hoopt dat hij bij Castro zal aandringen op betere bescherming van de mensenrechten en invoering van de democratie op het eiland. Een van de speerpunten in Carters beleid waren de mensenrechten.

Castro heeft Carter al lang geleden uitgenodigd. "Wij willen dat hij ons land ziet, niet opdat hij ons steunt of zoiets. Hij kan echt alle kritiek leveren die hij wil", zei Castro nog onlangs. Toen hij aan de macht was, hief Carter enige tijd de beperkingen in het reisverkeer naar Cuba op en vestigde hij ook een diplomatieke missie in Havana.

Maar het presidentschap van Carter kenmerkte zich ook door een van de moeilijkste perioden in de betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten. Ongeveer 125.000 Cubanen probeerden toen met vaak wrakke bootjes het eiland te ontvluchten. Volgens een bron binnen de regering reist Carter waarschijnlijk midden mei naar Cuba.