LONDEN - Voor de Westminster Abbey in Londen hebben zich dinsdagochtend duizenden mensen verzameld om een glimp op te vangen van de rouwdienst voor de Britse koningin-moeder. Aan het begin van de dienst, vanaf half twaalf plaatselijke tijd, wordt in het hele land twee minuten stilte in acht genomen om de Queen Mum te herdenken.

Om tien over elf wordt de kist overgebracht van Westminster Hall naar de nabijgelegen kerk. De Westminster Abbey wordt beschouwd als het belangrijkste historische bouwwerk van Engeland.

Om haar vierhonderd grafmonumenten en 3000 gedenkstenen heeft de anglicaanse kathedraal de bijnaam Magazijn van de Sterfelijkheid gekregen. Hier rusten Engelands grootsten, van koningin Elizabeth 1 (1533-1603) tot Winston Churchill (1874-1965).

De Westminster Abbey is het toneel geweest van 39 kroningsplechtigheden en zestien koninklijke begrafenissen. In 1997 werd hier de rouwdienst voor prinses Diana gehouden.

Kroning

De koningin-moeder zelf is er in 1923 getrouwd en ze heeft er in 1937 de kroning van haar man George VI meegemaakt. In 1952 stond ze als weduwe bij zijn kist in de Westminster Abbey en een jaar later keek ze er toe bij de kroning van haar oudste dochter Elizabeth.

Na de dienst in de Westminster Abbey gaat de rouwstoet door het historische centrum van Londen naar de St. George kapel van het Windsor Castle. Daar wordt de Queen Mum begraven naast haar man.

/NIEUWS25 royals bij begrafenis Queen Mum