AMSTERDAM - Een 25-jarige man uit Maasbree is in de nacht van vrijdag op zaterdag opgepakt voor overtreding van de Wet wapens en munitie. De politie werd gewaarschuwd door buurtbewoners, die even na middernacht uit hun slaap werden opgeschrikt door luide knallen. Die werden veroorzaakt door de verdachte. Hij werd op heterdaad betrapt met een mandarijnenkanon.

De politie noemt het kanon 'huisvlijt'. De loop zou bestaan uit een PVC-buis. De mandarijnen werden gelanceerd door een gasmengsel. "In feite een groot formaat luchtbuks," zegt een politiewoordvoerder. De politie wil geen bijzonderheden geven over de bouw van het tuig, om geen navolging te veroorzaken.

Het was de verdachte te doen om de knallen. Er werden geen mensen met het wapen onder vuur genomen. "Dat zou ook niet mogelijk zijn: de mandarijnen werden door de kracht van het gasmengsel tot snot geschoten," zegt de woordvoerder.

De man kreeg een bekeuring, en het wapen dat door een vriend was gemaakt, werd in beslag genomen. De man reageerde begrijpend, zegt de politie.