GAZA-STAD/RAMALLAH - De Palestijnse premier Ahmed Qurei heeftzaterdag na afloop van een spoedzitting met zijn kabinet bevestigddat hij zijn ontslag heeft aangeboden aan president Yasser Arafat.Op het antwoord van de president wilde Qurei niet ingaan. Ministerzonder portefeuille Qadura Fares zei echter dat Arafat Qurei'sontslag niet heeft aanvaard.

Qurei had eerder op de dag geklaagd over de 'chaos' in deGazastrook. Hij noemde de serie ontvoeringen op vrijdag 'een wareramp'. Minister Saeb Erekat zei dat het besluit van Qurei niet hetgevolg is van een meningsverschil met Arafat. De premier houdt nueen kabinetszitting om het geweigerde ontslag met zijn ministers tebespreken, aldus Erekat.

Veiligheidsdiensten

Arafat kromp het aantal diensten zaterdag in van acht naar drie.De drie veiligheidsdiensten die de Palestijnen overhouden, zijn de politie, de algemene veiligheidsdienst en de inlichtingendienst.

Arafats neef Musa neemt het bevel over de algemeneveiligheidsdienst over van generaal Abdel Razzek al-Majeida.Generaal Ghazi Jabali, die vrijdag vier uur lang werd ontvoerd doormilitanten die hem beschuldigden van corruptie, wordt als hoofd vande politie vervangen door generaal Saed Elajez. Generaal Aminal-Hindi, die eerder op de dag zijn ontslag had aangeboden, blijfthoofd van de inlichtingendienst.

Duizenden Palestijnen zijn zaterdag inGaza-Stad de straat op gegaan om te protesteren tegen de benoemingvan Arafats neef Musa. De betogers zeggen van de nieuwe veiligheidschef geenverbetering van de chaotische situatie te verwachten, aldusooggetuigen.

De internationale gemeenschap heeft lang aangedrongen op dehervorming. De veiligheidsdiensten zijn beschuldigd van corruptieen samenspanning met anti-Israëlische militanten.