AMSTERDAM - Het bestuur van homobelangenvereniging COC heeft directeur Liane Wubbels ten onrechte op non-actief gesteld. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam deze week bepaald tijdens de behandeling van de ontslagaanvraag van Wubbels. Op voorstel van de rechter komt er een bemiddelaar die moet kijken hoe Wubbels en het bestuur toch samen door kunnen gaan.

Uiterlijk 15 oktober moet er een oplossing zijn gevonden, laat het COC op zijn website weten. De ontslagaanvraag blijft tot die tijd gehandhaafd. Als de partijen het oneens blijven, moet de vereniging de directeur een schadevergoeding betalen. Wubbels gaat op 2 augustus weer aan het werk. Het bestuur onthief haar begin juni uit haar functie omdat zij het personeel tegen het bestuur zou hebben opgezet.

Wanbeleid

Ook zou zij financieel wanbeleid op haar geweten hebben. De rechter concludeerde dat het bestuur dat niet aannemelijk kon maken. Het bestuur van het COC bespreekt de uitspraak van de rechter dit weekeinde en stuurt uiterlijk maandag een brief naar alle regionale afdelingen.

John Blankenstein

Het conflict binnen het COC leidde begin juni al tot het vertrek van oud-scheidsrechter John Blankenstein als voorzitter van COC Haaglanden. Hij was het niet eens met het besluit om Wubbels op non-actief te stellen. Na zijn vertrek begon Blankenstein zijn eigen belangenvereniging voor homo's.