BAGDAD - De Iraakse minister van Justitie Malik Dohan Al-Hassan heeft zaterdag in Bagdad een aanslag op zijn konvooi overleefd. Vier personen, onder wie ten minste twee lijfwachten, verloren door de explosie het leven.

Dat hebben ooggetuigen en functionarissen gemeld. Een van hen vertelde hoe een auto met daarin de dader naar het konvooi toereed en zich in een vuurbal liet ontploffen. Zeker acht personen, onder wie een kind, raakten gewond.

De aanval werd op een islamitische website opgeëist door de aan al-Qaeda verbonden terreurorganisatie van Abu Musab al-Zarqawi. Volgens de verklaring van Tawheed wa al-Jihad heeft een vrijwilliger van de 'martelarenbrigade' van deze organisatie de aanval op de 'ongelovige verrader' Malik Dohan al-Hassanuitgevoerd.

Groene zone

De aanslag vond niet ver van de groene zone plaats, het zwaarbewaakte terrein waar onder meer de Amerikaanse ambassade is gevestigd. Kort na de ontploffing stonden vijf uitgebrande auto's verspreid over het wegdek en zagen journalisten hoe Irakezen lichaamsdelen van het asfalt raapten. Een van hen gebruikte sigarettenpakjes om menselijke resten op te pakken.

Nog geen uur na de aanslag op Al-Hassan ontplofte twee kilometer van de plek van de aanslag opnieuw een bom. Hierdoor raakten drie politiemannen gewond, aldus een lid van een beveiligingsorganisatie.

Autobom

Bijna tegelijkertijd ontplofte in de stad Mahmudiya, ten zuiden van Bagdad, een autobom bij het hoofdkwartier van de Iraakse Nationale Garde. Hierdoor kwamen ten minste twee leden van de garde om en raakten zeker 25 personen gewond. Op het moment van de aanslag stonden rekruten te wachten tot ze het gebouw in konden gaan.

De aanslagen vonden plaats op de verjaardag van de revolutie van 1968. Toen kwam de vorig jaar verdreven dictator Saddam Hussein aan de macht. Irakezen vreesden al voor zware aanslagen op deze dag.