GAZA-STAD - Het Palestijnse kabinet komt zaterdag inspoedzitting bijeen om te vergaderen over de chaos die vrijdag inde Gazastrook is ontstaan nadat gewapende mannen zes personenhadden gegijzeld. Het besluit om de bijeenkomst te houden voedtgeruchten dat de regering overweegt af te treden.

Premier Qurei zei dat het kabinet zich zal beraden over "een ongekende staat van chaos". Over de toekomst van zijn kabinet liet hij zich niet uit. "Alles is mogelijk", aldus de bewindsman. "Het kabinet komt vandaag bijeen en zal besluiten".

Ook minister Saeb Erekat liet alle mogelijkheden nog open. "Als we onzeverantwoordelijkheid niet volledig kunnen dragen, moeten we de wegopenen voor anderen om dat te doen", zei de minister tegen de Palestijnse radio. Bronnen rond premier Ahmed Qurei kondenbevestigen noch ontkennen dat de bewindsman en zijn regeringoverwegen af te treden

Noodtoestand

Eerder op de dag riep de Palestijnse Autoriteit de noodtoestanduit in de Gazastrook. De veiligheidsdiensten zijn in verhoogdestaat van paraatheid gebracht en alle verloven zijn ingetrokken.

Franse hulpverleners

Gewapende mannen in de Gazastrook hielden vrijdag vier uur langvier Franse hulpverleners vast. Zij waren ontvoerd uit een café inKhan Yunis. De daders waren voormalige medewerkers van dePalestijnse veiligheidsdiensten die recent waren ontslagen.

Enkele uren eerder ontvoerden mannen ook de politiecommandant inde Gazastrook, de impopulaire Ghazi Jabali, en eenverbindingsofficier die contacten onderhoudt met de Israëlischestrijdkrachten. De eerste werd snel vrijgelaten maar de officierkwam pas zaterdagochtend weer op vrije voeten. Ook deze ontvoerderswaren boos over hun ontslag.

Jabali vervangen

Generaal Saed Elajez heeft zaterdag bekendgemaakt dat hij de Palestijnse politiechef Jabali vervangt. Elajez zei dat president Yasser Arafat hem heeftaangewezen als opvolger van Jabali, die het gezag voerde over depolitie in de Gazastrook. Bronnen dicht bij Arafat hebben devervanging bevestigd.

Ontslag

Twee hooggeplaatste veiligheidsfunctionarissen in de Gazastrookhebben als gevolg van de ontvoeringen bij president Yasser Arafathun ontslag ingediend. Ze klaagden enkele uren na de ontvoeringenover de chaos in het gebied en riepen Arafat op tot hervormingen.Een functionaris van de veiligheidsdiensten zei zaterdag datArafat hun ontslag heeft geweigerd. "Hij heeft hun opgedragen weeraan het werk te gaan", aldus de zegsman.

Kritiek

Arafat ziet zich geconfronteerd met toenemende kritiek over het falen van de autoriteiten om militante organisaties in te tomen en het bestuursapparaat te hervormen. Functionarissen verdedigen zich door te zeggen dat de voortdurende Israëlische invallen hen verhinderen hervormingsmaatregelen door te voeren.

Sommige Palestijnen zijn bang dat de wetteloosheid het komend jaar alleen maar verergert. Zij vrezen een machtsvacuüm als Israël zich eind volgend jaar uit de Gazastrook terugtrekt.