WILLEMSTAD - Het Hof van Justitie in Willemstad heeft vrijdag FOL-leider Anthony Godett veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk. Godett kreeg daarmee een hogere straf dan de rechtbank eerder had opgelegd. Die veroordeelde hem in december tot 12 maanden.

Godett is veroordeeld voor omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Het Hof oordeelde dat de eerdere straf van maanden onvoldoende recht deed aan de feiten en wees op het belang van een onkreukbaar overheidsapparaat. Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel geëist tegen Godett.

Strafbare praktijken

Het Hof verwijt Godett dat hij als gedeputeerde (een soort wethouder) van Curaçao, een belangrijke rol heeft gespeeld bij diverse strafbare praktijken. Zo gunde hij een populair stuk grond aan zee aan twee projectontwikkelaars, die in ruil daarvoor het nieuwe partijgebouw van de partij financierden.

Volgens het Hof heeft Godett zijn voorbeeldfunctie als politicus, ambtenaar en politiek leider misbruikt en is hij een symbool geworden voor de onbetrouwbaarheid van het overheidsapparaat. "Juist van een ambtenaar mag verwacht worden dat hij integriteit en eerlijkheid hoog in het vaandel heeft. Dat Godett dit niet had mag hem zwaar worden aangerekend", aldus het Hof.

Zwijgrecht

Dat Godett zich op zijn zwijgrecht beriep en tijdens de behandeling van de zaak vorige maand niet aanwezig was, betreurt het Hof. "Hierdoor heeft het Hof geen inzicht gekregen in zijn motieven en zijn er dus ook geen strafverminderende omstandigheden aan te voeren."

Het Hof oordeelde ten voordele van Godett wel, dat niet is gebleken dat hij zichzelf persoonlijk heeft verrijkt. Het geld ging rechtstreeks naar zijn partij, de Frente Obrero Liberashon (FOL). Maar aan de andere kant vindt het Hof ook dat partij en persoon hier nauw met elkaar verweven zijn.

Dat het Hof van de totale straf vijf maanden voorwaardelijk heeft opgelegd "is een poging Godett in de toekomst verre te houden van corruptieve praktijken", aldus het Hof. "Tot nu toe heeft Godett geen blijk gegeven van enig inzicht in het verwerpelijke van zijn daden."

Nelson Monte

De hoofdverdachte in deze zaak, de 60-jarige adviseur van de partij, Nelson Monte, kreeg van het Hof vier jaar cel opgelegd, een half jaar meer dan in eerste instantie. Volgens het Hof is omkoping een normale gang van zaken voor Monte. "Het was Monte die de anderen aanzette tot corruptie en fraude. Hij wist iedereen voor zijn karretje te spannen, al dan niet met de nodige dreiging", aldus het Hof.

Het Hof zegt weinig hoop te hebben dat Monte in de toekomst zijn leven zal beteren, temeer omdat hij tijdens de zaak vrijwel niets heeft gezegd en zeker niet zijn fouten heeft toegegeven. Bovendien is Monte een paar jaar geleden ook al eens veroordeeld voor fraude, voor het Hof een strafverzwarende omstandigheid.