WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan een nieuwe bom ontwikkelen die zelfs de beruchte Moeder Aller Bommen (MOAB) moet doen verbleken. De Massive Ordnance Penetrator (MOP), 13.600 kilo zwaar, is bedoeld om ondergrondse doelen te kunnen vernietigen die te diep liggen voor gewone explosieven, zo meldde de Amerikaanse luchtmacht vrijdag.

Het nieuwe wapentuig wordt volgens de luchtmacht zo ontworpen dat hij nog net in het bommenruim van de bommenwerpers B-2 en B-52 past. De MOAB (officieel staat die afkorting voor Massive Ordnance Air Blast) is zo groot dat hij alleen in langzame transportvliegtuigen past.

Een ander verschil is dat de MOAB een fragmentatiebom is, bedoeld voor aanvallen vlak boven de grond. Hij is in staat een gebied van enkele honderden vierkante meters in de as te leggen. Het ontwerp van de MOP is daarentegen vooral gericht op penetrerend vermogen.

De MOP wordt de zwaarste bom die de VS in hun huidige arsenaal hebben, maar niet de zwaarste aller tijden. De intercontinentale B-36 bommenwerpers waren tijdens de Koude Oorlog uitgerust met bommen van rond de 20.000 kilo. Deze projectielen werden, net als overigens de MOAB, nooit daadwerkelijk gebruikt.