ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vrijdag de technocraat Domenico Siniscalco aangewezen als de nieuwe minister van economische zaken en financiën. Siniscalco, secretaris-generaal van het ministerie van financiën, geldt als een specialist op het gebied van begrotingstekorten. President Carlo Azeglio Ciampi heeft hem inmiddels beëdigd.

Siniscalco wordt gezien als een goede vriend van Giulio Tremonti, die de post tot twee weken geleden bekleedde. Tremonti moest aftreden vanwege het begrotingstekort, dat dit jaar opnieuw boven het door Brussel vastgestelde maximum van 3 procent uit zal komen. Hij werd tot aftreden gedwongen door een coalitiepartner, de Nationale Alliantie, die zijn steun aan de coalitie verbond aan Tremonti's vertrek.

Berlusconi nam de portefeuille economische zaken en financiën twee weken geleden over van Tremonti. Aanvankelijk leek het alsof Berlusconi de post voor langere tijd wilde bekleden, maar onder politieke druk zag hij daar van af. Het was niet voor het eerst dat Berlusconi tijdelijk een dubbelmandaat op zich nam. Na het vertrek van minister van buitenlandse zaken Renato Ruggiero in 2002 was Berlusconi tien maanden minister van buitenlandse zaken.