BAGDAD - De Filippijnse regering heeft vrijdag opnieuw een deel van haar troepen in Irak teruggehaald, ondanks internationale druk om niet toe te geven aan terreur. Manilla hoopt het leven van de vorige week ontvoerde vrachtwagenchauffeur Angelo de la Cruz te redden.

Zijn ontvoerders hebben gedreigd hem te vermoorden als Manilla niet voor het einde van de maand al zijn militairen weghaalt uit Irak. Inmiddels hebben ongeveer twintig van de vijftig Filippijnse soldaten het Arabische land verlaten. Ook de commandant van het contingent is teruggekeerd naar de Filippijnen.

Teleurstelling

De Verenigde Staten en Australië hebben teleurgesteld gereageerd op het Filippijnse besluit. Volgens Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan is het "een verkeerd signaal aan terroristen". De Australische premier John Howard verwijt de regering van de Filipijnse president Gloria Arroyo te zijn gezwicht voor terrorisme. Howard zei dat toegeven aan terroristen geen onaantastbaarheid, maar minachting oplevert.

Ook een Saudische transportfirma waarvan een Egyptische medewerker in Irak wordt gegijzeld, heeft vrijdag laten weten dat het zijn werkzaamheden in het Arabische land staakt. Daarmee geeft het bedrijf eveneens toe aan de eisen van terroristen, die hebben gedreigd de chauffeur anders te zullen doden.

Oranje overall

De Iraakse politie trof donderdagavond een onthoofd lijk aan in de rivier de Tigris. De dode was gekleed in een oranje overall, zoals veel westerlingen die in Irak worden gegijzeld die van hun ontvoerders moeten dragen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Maandag onthoofdden opstandelingen een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur die zij hadden ontvoerd. Of het gevonden lijk dat van de vermoorde Bulgaar is, kon nog niet worden bevestigd. Het lot van een tweede Bulgaarse gijzelaar is nog altijd ongewis.

Bulgarije

De Bulgaarse president Georgi Parvanov heeft zijn Nationale Veiligheidsraad vrijdag opdracht gegeven de inzet van troepen in het buitenland kritisch onder de loep te nemen. Volgens persbureau BTA wil Parvanov die inzet voortaan beperken tot de Balkan. Het gijzeldrama in Irak, waar vijfhonderd Bulgaarse soldaten zijn gestationeerd, zou zijn initiatief "actualiteit" verlenen.

Thailand

Thailand blijft bij zijn besluit zijn militairen terug te halen uit Irak. Het legde vrijdag een verzoek van VN-secretaris-generaal Kofi Annan om dat niet te doen naast zich neer. Volgens minister van Defensie Chettha Thanajaro gaat de aftocht van het 450 man sterke Thaise contingent, die eind september moet zijn voltooid, door zoals gepland.

El Salvador stuurt wel nieuwe manschappen naar Irak om het huidige contigent, dat uit 380 militairen bestaat, af te lossen. Het parlement is daar vrijdag mee akkoord gegaan.