NEW YORK - Een rechtbank in New York heeft de lifestylegoeroe Martha Stewart vrijdag veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden wegens belemmering van de rechtsgang en valse verklaringen in een voorkenniszaak.

De 62-jarige Stewart, die een grote populariteit geniet in de Verenigde Staten, was begin maart al schuldig bevonden door een juryrechtbank, maar de strafmaat was nog niet bepaald.

Martha Stewart, de Amerikaanse diva van het goede leven, hield al rekening met een verblijf in een cel. Ze probeerde te genieten van haar laatste dagen in vrijheid met fietstochten en strandfeesten in de buurt van haar villa in The Hamptons, de goudkust van de staat New York. Foto's van Martha's uitstapjes verschenen vanzelfsprekend in de bladen.

Stewart (62) heeft in de Verenigde Staten een status de vergelijkbaar is met die van Oprah Winfrey, de koningin van de talkshow: Beroemd en invloedrijk en als oprichters van een zakenimperium de vrouwelijke belichaming van 'The American Dream'.

Martha Stewart is de leefstijlkoningin van de middenklasse in de VS. In woord en beeld adviseert zij de Amerikanen op het gebied van eten, drinken, mode en interieur. Boeken, tijdschriften, krantencolumns, websites en tv-shows; aan Stewart valt in de VS bijna niet te ontkomen.

Best gekleed

Zij werd op 3 augustus 1941 in New Jersey geboren als Martha Helen Kostyra, dochter van een lerares en een vertegenwoordiger. Stijl en elegantie waren al vroeg haar handelsmerk. Als 20-jarige werd zij door het blad Glamour genoemd als een van Amerika's best geklede studentes.

Voordat zij vanuit haar verbouwde boerderij uit 1805 in Westport in de Amerikaanse staat Connecticut de basis legde voor haar zakenimperium, was zij zes jaar werkzaam als effectenhandelaar op Wall Street. Wegens de recessie in het begin van de jaren zeventig ging zij op zoek naar een andere broodwinning.

Ze begon een cateringbedrijf in de kelder van haar huis in Westport. In tien jaar tijd had ze een jaaromzet bereikt van 1 miljoen dollar. In 1982 publiceerde ze haar eerste boek 'Entertaining', waarvan meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht.

Martha Stewart Living

Na die eerste publicatie volgden nog tientallen boeken over onderwerpen als bloemschikken, voorgerechten en huwelijksfeesten. Vandaag de dag is de mediadivisie de grootste tak van haar zakenimperium, met het tijdschrift Martha Stewart Living als vlaggenschip. Daarnaast verkoopt Stewart gordijnen, lampen, meubels en zelfs speciale kerstversiering.

Ze is er rijk mee geworden. In 2000, een jaar nadat ze met succes haar onderneming naar de beurs had gebracht, werd ze door het zakeblad Forbes voor het eerst opgenomen in de lijst van rijkste personen ter wereld. Haar vermogen wordt geschat op meer dan 1 miljard dollar.

Martha Stewart heeft een dochter, Alexis, uit haar huwelijk met de jurist Andy Stewart, van wie zij in 1987 scheidde. Ze is nooit hertrouwd.

Ze staat bekend als iemand die altijd aan het werk is en graag in het gezelschap verkeert van haar huisdieren, waaronder honden, katten en kanaries. Martha Stewart bezit zes huizen, voorzien van alle comfort. De gevallen koningin moet het nu een tijdje zonder doen, in het gezelschap van voornamelijk drugscriminelen.