RIJSWIJK - Het vakantieverkeer kwam vrijdagmiddag om 14.00 uur duidelijk op gang. Rond die tijd stonden 21 files op de Nederlandse wegen met een totale lengte van 82 kilometer. De ANWB noemde dit gezien het tijdstip ,,behoorlijk druk''. Het drukste punt van de dag lag om 15.15 uur. Toen was de totale lengte stilstaand verkeer 120 kilometer.

Om 16.30 uur stond de langste file op de A28 van Utrecht naar Amersfoort, bij knooppunt Hoevelaken. Daar stond een file van ruim 10 kilometer. Ook op de A50 tussen Oss en Arnhem lag het verkeer over een lengte van 10 kilometer stil. Rond Zwolle zijn de hele dag problemen wegens werkzaamheden. De langste file van de dag stond rond 15.00 uur op de A12 tussen Utrecht en Den Bosch, bij Oudenrijn. Daar lag het verkeer na een ongeval over 14 kilometer stil.

De ANWB sprak vrijdag om 16.30 uur van een 'stabiele' verkeerssituatie. ,,Het verkeer verplaatst zich duidelijk naar het Oosten, daar doen zich de grootste problemen voor. In de Randstad is het rustig'', aldus een woordvoerder van de verkeersinformatiedienst.

Volgens de ANWB ontstaan de files door vakantiegangers die massaal op pad gaan. De scholen voor het voortgezet onderwijs in de zuidelijke regio's begonnen vrijdag met de zomervakantie en de bouwvakvakantie begon in midden-Nederland. De ANWB voorspelde eerder dat vrijdag ruim 1,3 miljoen Nederlanders op vakantie zouden gaan.

De Ring Antwerpen

Nadelig voor de verkeersstroom richting het zuiden was een totale stremming van de Kennedytunnel bij de Ring Antwerpen. Rond 14.30 uur vonden in de rechtertunnel meerdere ongevallen plaats, meldde de Belgische politie. Zij schatte dat minstens vijf voertuigen weggesleept moesten worden, voor de tunnelbuis voor verkeer richting Gent weer open zou kunnen. De Ring Antwerpen werd tijdelijk afgesloten vanaf Berchem, ter hoogte van de afslag Brussel.

De Kennedytunnel werd door het ongeval tijdelijk niet begaanbaar. De linkerbuis was al afgesloten wegens werkzaamheden.

Om 15.30 uur is de tunnel weer vrijgegeven. Wel ontstond een zogeheten 'kijkfile' op de Ring Antwerpen uit de richting Gent.