BERLIJN - De Amerikaanse regering wil niet dat Duitsland permanent lid van de Veiligheidsraad wordt. Dat meldde The Financial Times Deutschland vrijdag. Bondskanselier Schröder werft al maanden voor steun voor een permanente zetel voor zijn land in de Veiligheidsraad. De Duitse regering ontkent de Amerikanase tegenwerking.

Volgens een Amerikaanse diplomaat in de zakenkrant is het niet "het juiste tijdstip'' voor Duitsland om dit na te streven. Op de lange termijn ziet hij op dit vlak wel kansen voor Berlijn. De diplomaat zei dat het niet-permanente lidmaatschap van Duitsland in de raad de afgelopen anderhalf jaar "zeer problematisch'' was geweest.

"We hadden in de Veiligheidsraad sinds Duitsland lid is, meer problemen dan ooit'', zei de Amerikaanse zegsman. Hij noemde als voorbeeld de strijd over de Amerikaanse eis om Amerikaanse militairen immuun te maken voor vervolging door het Internationaal Strafhof. Voordat Berlijn in de raad zat kon Washington met Europa tot een regeling komen, aldus de diplomaat. "Duitsland heeft echter de kwestie aangezwengeld.''

Bovendien voerde Duitsland samen met Frankrijk de oppositie tegen de oorlog in Irak aan. Berlijn en Parijs verhinderden dat er een resolutie kwam die de inval sanctioneerde. Ook de Duitse ambassadeur Gunter Pleuger bij de Verenigde Naties kan op weinig symphatie bij de Amerikanen rekenen. Zij zien in hem een "muggenzifter'', aldus de krant.