ZWOLLE - De politie heeft vijf personen in de leeftijd van 24 tot 37 jaar uit Rotterdam en Schiedam opgepakt op verdenking van grootschalige fraude met tankpasjes. Zij verdenkt het vijftal bovendien van deelname aan een criminele organisatie, meldde het Openbaar Ministerie in Zwolle vrijdag.

De vijf worden samen met 29 anderen verdacht van het kopiëren van passen of het tanken met vervalste pasjes en creditcards. Het kopiëren van de gegevens van pasjes gebeurde vooral in Rotterdam en Schiedam vanaf begin 2003 tot en met februari dit jaar. Het zou gaan om ruim 180 pasjes.

De daders kopieerden de gegevens van originele pasjes zonder dat de eigenaren het merkten. Vervolgens keken ze de pincode af, kopieerden de pasjes en verkochten die door. Met de vervalste kopieën tankten ze in het hele land op grote schaal. Met kopieën van één vervalste pas is in één weekeinde zelfs 1200 keer getankt. Onder leiding van het Openbaar Ministerie begon de politie in oktober vorig jaar met het onderzoek. Op 27 februari deed zij veertien huiszoekingen, onder meer in woningen van de verdachten. Daarbij vond de politie gekopieerde pasjes en een vuurwapen.

De rechtbank in Lelystad behandelt 10 augustus de strafzaak tegen vier van de vijf verdachten. Wanneer de vijfde moet voorkomen is nog onbekend. Wat met de 29 andere verdachten gaat gebeuren, is evenmin bekend. Die zitten niet in voorlopige hechtenis.