BREDA - Een 31-jarige arts uit Nijmegen moet zich voor de rechter verantwoorden voor de dood van een 77-jarige patiënt. De ernstig zieke man overleed vorig jaar mei in het ziekenhuis van Oosterhout na een injectie die de arts hem had toegediend. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Breda vrijdag gezegd.

De arts gaf de man, behalve morfine, een hoeveelheid van het slaapmiddel dormicum. Hij had het slaapmiddel niet op de medicatielijst van de patiënt vermeld. Bovendien had de arts in de overlijdensverklaring aangeven dat de man een natuurlijke dood was gestorven.

Volgens het OM heeft de Nijmegenaar de man 'opzettelijk en met voorbedachten rade' om het leven gebracht. Justitie neemt de zaak hoog op. "Voor ons staat niet vast dat het om euthanasie gaat'', aldus de woordvoerster. De rechtszaak staat voor 28 oktober op de rol.

Mr. C. Korvinus, de advocaat van de arts, vindt het "absurd en onjuist'' dat het OM zijn cliënt vervolgt. "Het ging om een stervende patiënt. Het toedienen van de betreffende middelen was in die situatie volstrekt normaal. De zaak is aangekaart door een hoofdverpleegkundige die zich gepasseerd voelde. De familie steunt de arts'', zegt hij. Volgens de advocaat hebben drie gerenommeerde geneeskundige hoogleraren zich over de zaak gebogen en zijn die tot de conclusie gekomen dat de arts niets te verwijten valt