TILBURG/EINDHOVEN - Het door de overheid uitgegeven terreuralarm leidt ook tot extra waakzaamheid bij organisaties van grote evenementen dit weekeinde in het land.

Bekijk video: Terrorisme dreiging gericht op westen Nederland
Modem/ Breedband

De organisatie van de Tilburgse Kermis houdt vrijdagochtend extra veiligheidsoverleg in verband met de terreurdreiging. De gemeente gaat om de tafel met alle betrokken deelnemers aan het evenement. "We gaan alles nog even nalopen,'' zei een woordvoerder van de gemeente Tilburg vrijdag.

De Tilburgse kermis is de grootste van de Benelux. Vorig jaar kwamen er in tien dagen meer dan een miljoen mensen. De woordvoerder wil verder niet ingaan op de eventuele terreurdreiging.

Ook directeur M. Mingers van dancefestival Extrema Outdoor, waar zaterdag in Best naar verwachting 25.000 bezoekers op afkomen, is extra alert. Vanaf het moment dat het terreuralarm uitging, heeft de organisatie extra veiligheidsmaatregelen genomen. "We hebben extra beveiligingspersoneel en een dubbel hekwerk met honden ertussen, zodat niemand ongecontroleerd het festivalterrein opkomt.''

De organisatie van Extrema onderhoudt intussen nauw contact met politie en gemeente. Tot nu toe hoefde Mingers zich geen grote zorgen te maken, hadden ze hem verzekerd. Volgens de directeur zou de dreiging, die ook voor Noord-Brabant geldt, meer gericht zijn op andere locaties. De politie zet dan ook geen extra mensen in op het dance-evenement.

De organisatie van het Strandspektakel, dat zondag en maandag op het strand van Den Helder plaatsvindt, houdt ook een oogje in het zeil. Ze verwacht vooral op de tweede dag 40.000 tot 50.000 bezoekers. Aanvullende maatregelen wegens het terreuralarm hebben de organisatoren vooralsnog niet genomen, maar ze bekijken de situatie per dag, aldus woordvoerder J. Roelofsen.

Grote publiekstrekker van het Strandspektakel is maandag een vliegshow met medewerking van Den Helder Airport. De deelnemers aan de vliegshow komen vanaf diverse locaties in het land aangevlogen, zei een woordvoerder van de Helderse luchthaven. Wat er gebeurt als tussen de deelnemende vliegtuigen plots een onbekend vliegtuig opduikt, is onduidelijk. De Marine wil in het kader van de veiligheid niet ingaan op haar mogelijkheden een dergelijke dreiging te neutraliseren

In samenwerking met de Vara hebben wij een forum over dit onderwerp.

Klik hier voor de discussie