BOSTON - Het aartsbisdom van de Amerikaanse stad Boston heeft een tweede priester beschermd die wordt verdacht van seksueel misbruik van kinderen. Dat blijkt uit interne papieren die maandag (plaatselijke tijd) openbaar zijn gemaakt.

Eerder al kwam het bisdom onder vuur te liggen wegens het verdoezelen van seksueel misbruik van kinderen in de jaren tachtig en negentig door een andere priester.

Priester Paul Shanley heeft tegenover zijn superieuren toegegeven dat hij kinderen heeft verkracht en misbruikt, zo blijkt uit de documenten die maandag op last van justitie naar buiten kwamen.

Ook was hij pleitbezorger van seks tussen volwassenen en kinderen en was hij een van de eerste aanhangers van een groep die zich later de Noord-Amerikaanse Man-Jongen Liefdes-Associatie noemde.

Uit het 800 documenten tellende dossier komt ook naar voren dat het aartsbisdom Shanley twintig jaar heeft beschermd en steeds weer nieuwe, openbare banen heeft gegeven.

Als klap op de vuurpijl gaven zijn meerderen hem een schitterende aanbeveling en hielpen hem bij zijn overplaatsing naar het bisdom van San Bernardino in Californië.

Het aartsbisdom New York schorste maandag zes rooms-katholieke priesters wegens beschuldigingen van seksueel misbruik. Ze mogen zich niet als priesters presenteren en hun ambt niet uitoefenen zolang de beschuldigingen nog worden onderzocht, aldus het aartsbisdom in een verklaring.

/NIEUWSAartsbisschop beschuldigd van misbruik