JERUZALEM/TULKARM - Het Israëlische leger heeft zich zoals aangekondigd teruggetrokken uit de Palestijnse steden Tulkarm en Qalqilya op de Westelijke Jordaanoever. Dit heeft een Israëlische legerwoordvoerder dinsdagochtend gemeld.

Beide steden blijven wel omsingeld.

Eerder hadden militaire bronnen laten weten dat het leger de twee Palestijnse steden voldoende had uitgekamd. Volgens ooggetuigen hebben de Israëli's bij hun vertrek uit Tulkarm het plaatselijk hoofdkwartier van de Palestijnse geheime dienst opgeblazen.

Het Israëlische leger wil voorlopig in de vier andere herbezette autonome Palestijnse steden blijven: Ramallah, Bethlehem, Nablus en Jenin. Met name uit Nablus en Jenin werden in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw hevige gevechten gemeld.

Terwijl Tulkarm en Qalqilya zijn ontruimd, melden Palestijnse bronnen dat het Israëlische leger, ondersteund door tanks en helikopters, de plaats Dura ten zuiden van Hebron is binnengetrokken. Een Israëlische legerwoordvoerder bevestigde de inval: Israël wil in de plaats gezochte Palestijnen oppakken en wapens in beslag nemen.

Powell

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell kan de Palestijnse leider Yasser Arafat ontmoeten als hij eind deze week Israël bezoekt tijdens zijn rondreis door het Midden-Oosten. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres maandag gezegd voor de Britse omroep BBC.

/DOSSIERMidden-Oosten