DEN HAAG - Minister De Vries van Binnenlandse Zaken laat een onderzoek verrichten naar recente voetbalrellen. Om de laatste weken van het voetbalseizoen veiliger te laten verlopen, zal met onmiddellijke ingang een aantal maatregelen worden genomen. Zo krijgen uitreizende supporters een alcoholverbod; in bus of trein naar de wedstrijd mogen ze niet drinken.

De Vries schrijft dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer had de minister om de brief gevraagd naar aanleiding van het wangedrag van supporters rond de bekerwedstrijd Ajax 2 en FC Utrecht van 29 maart. De minister vindt een nadere analyse van de ontwikkelingen noodzakelijk.

De voorzitters van het Korpsbeheerdersberaad en de Raad van Hoofdcommissarissen hebben De Vries laten weten hun standpunt over de politie-inzet bij evenementen en voetbalwedstrijden te handhaven. Dat betekent dat bij evenementen en voetbalwedstrijden de organisator zelf verantwoordelijk is voor het verloop van het evenement.

De stuurgroep bestrijding voetbalvandalisme heeft afgesproken dat in de laatste weken van het voetbalseizoen de aandacht wordt gericht op wat er binnen de stadions gebeurt. Voor de politie betekent dit dat zij klaar moet staan om bij dreigende ongeregeldheden op te kunnen treden.

Ajax

Burgemeester Cohen van Amsterdam geeft met ingang van volgend seizoen pas een vergunning af voor een risicowedstrijd als Ajax kan aantonen dat er voldoende maatregelen zijn getroffen om de veiligheid te waarborgen. Die verantwoordelijkheid ligt bij de club. Een wedstrijd moet kunnen worden gespeeld zonder de aanwezigheid van de politie in het stadion.

De overkoepelende organisatie van de voetbalsupporters (SOVS) is een voorstander van beperkende alcoholmaatregelen. Marcel Winkelman, bestuurslid van de samenwerkende voetbalsupporters vereniging, vindt dat echter onvoldoende.

"Het is een beetje ad hoc. Ik ben meer geïnteresseerd in het onderzoek dat de minister wil houden. Dat men serieus naar de problemen kijkt is natuurlijk een goede zaak."

Losse flodder

Willem Veenman, voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord, spreekt van een 'losse flodder' van minister De Vries inzake een algehele stopzetting van het gebruik van alcohol bij uitreizende supporters.

"Een loze kreet", aldus de Rotterdammer. "De verkiezingen komen er zeker weer aan. Die man weet niet waarover hij praat."

Drugs gigantisch probleem

Veenman: "Alcohol is het probleem niet. De kratten bier waren vorige week in Milaan niet aan te slepen, maar er is vrijwel niets gebeurd. Ook bij onze uitwedstrijden vliegen de bierflessen niet door de bus.

Het gebruik van drugs is in het algemeen wel een gigantisch probleem. Het is relatief een kleine groep die zich daaraan schuldig maakt. Die zouden ze eens moeten isoleren. Maar dat is kennelijk te ingewikkeld."

/NIEUWSRuim negentig Ajax-supporters zitten nog vast