LONDEN - Ouders opgepast. Kinderen die meer dan twee uur per dag televisie kijken hebben meer kans later te dik te worden of een nicotineverslaving te ontwikkelen. Bovendien lopen zij meer risico op hart- en vaatziekten dan kinderen die minder tijd voor de buis doorbrengen.

Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelands onderzoek waarvan het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet zaterdag de resultaten publiceert. Voor de studie werden duizend kinderen gevolgd tot hun e levensjaar.

De onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Otago, constateerden een duidelijk verband tussen veel televisiekijken en roken. Ook bleken verstokte kijkbuiskinderen op latere leeftijd vaker last te krijgen van overgewicht en een hoog cholesterolgehalte.

Die korrelatie is niet terug te voeren op sociale status of het rookgedrag van hun ouders. Met dergelijke factoren is volgens de wetenschappers al rekening gehouden tijdens het onderzoek. Hun aanbeveling aan ouders: niet meer dan een uur televisiekijken per dag toestaan.