AMSTERDAM - Zeker 3,3 miljoen mensen, onder wie vooral schoolkinderen, dreigen in Kenia te verhongeren door extreme droogte, heeft de Keniaanse president Mwai Kibaki donderdag bekendgemaakt. Hij vraagt de internationale gemeenschap 75 miljoen euro voor noodvoedsel. Dat meldt het Geïntegreerde Regionale Informatie Netwerk, een informatieplatform van de VN-organisatie voor Coördinatie van Humanitaire Zaken.

Bekijk video: Hongersnood breekt uit in Kenia
Modem/ Breedband

Omdat het maanden niet genoeg heeft geregend in vijf van de zeven provincies, dreigt een omvangrijke humanitaire ramp. Kibaki vertelde journalisten in de hoofdstad Nairobi dat de situatie nog verder kan verslechteren als het vanaf oktober niet gaat regenen. Dan zouden 4,3 miljoen mensen met de hongersdood worden bedreigd.

Volgens de president maken 1,5 miljoen schoolkinderen deel uit van de getroffenen. In Kenia worden de meeste kinderen op lagere scholen door de staat van voedsel voorzien.

Door de aanhoudende droogte is 60 procent van het landbouwgewas verdroogd. Als de hulpprogramma's de benodigde 75 miljoen euro bij elkaar krijgen, is er voldoende voedsel te distribueren door het hele land tot januari.