LELYSTAD - De politie heeft donderdag een tas met springstofgevonden in een woning aan de Jol in Lelystad. De vondst wasonderdeel van een grootschalige zoektocht op zes plaatsen inNederland in verband met overtredingen op de Wet wapens en munitie.De politie vermoedt dat de springstof niet was bedoeld voorterroristische doeleinden.

De gewaarschuwde Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeftvastgesteld dat de springstof niet voor direct gebruik gereed was,zo meldde de politie Noord- en Oost-Gelderland. Naast de springstofwerd een stroomstootwapen in het pand aangetroffen.

Arrestaties

De politie arresteerde vier mensen. In Baarn pakte ze een-jarige man op die door de politie als hoofdverdachte isbestempeld. De man is woonachtig in Apeldoorn, waar het onderzoekbegon. In Lelystad hield de politie de 29-jarige bewoonster van hetpand waar de springstof was gevonden aan. Op een andere locatie inde stad arresteerde ze nog een 25-jarige man. Daar werd een kleinvuurwapen aangetroffen.

Tientallen agenten doorzochten woningen op veertien locaties inApeldoorn, Lelystad, Baarn, Hilversum, Soest en Hoevelaken. InSoest vond de politie bij huiszoekingen op meerdere plekken enkelebusjes pepperspray, traangas en een geringe hoeveelheid kogels.Hierbij arresteerde ze ook een man.

Relatie

Over de eventuele relatie tussen de verdachten wil de politieniets kwijt. Alleen de hoofdverdachte zit nog vast, de rest is naverhoor heengezonden.