DEN HAAG - Acht Nederlandse mariniers dreigen te worden ontslagen. Zij hebben zich op de Antillen schuldig gemaakt aan drugshandel. Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Marine donderdag verklaard.

De acht zijn inmiddels naar Nederland teruggestuurd. Zij maken volgens de woordvoerder deel uit van een groep van vijftien militairen die is opgepakt. De zeven anderen behoren tot de Antilliaanse militie. "Het beleid is de laatste maanden aangescherpt", aldus de zegsman. "Het is zero tolerance. Bij gebruik van drugs wordt onmiddellijk proces-verbaal opgemaakt."

Volgens de vakbonden hebben tientallen Nederlandse militairen zich dit jaar op de Antillen schuldig gemaakt aan misdrijven. Naast drugshandel zou het gaan om diefstal en mishandeling. De woordvoerder bevestigt dat niet. "De cijfers betreffen waarschijnlijk het totaal aan Nederlandse en Antilliaanse militairen."

Kamervragen

De militaire vakbond AFMP vindt het aantal misdrijven op ruim duizend militairen buitengewoon hoog en wil een uitgebreid onderzoek. "Defensie moet op zoek naar de oorzaken hiervan", zegt voorzitter W. van den Burg. "Uit het verleden weten we dat leegloop en verveling voor dienstplichtigen soms aanleiding waren tot criminaliteit." Ook de vakbond VBM/NOV dringt aan op een onderzoek. "Verdovende middelen horen in de krijgsmacht niet thuis", stelt voorzitter J. Debie van de VBM/NOV. Het Tweede-Kamerlid Van Velzen (SP) heeft over de zaak vragen gesteld aan minister Kamp (Defensie).

De ongeveer 1100 militairen zijn op de Antillen om de criminaliteit en illegaliteit te bestrijden. Daarbij staan de militairen de Kustwacht van de Antillen bij. Het aantal illegalen dat via de baaien van het eiland ongemerkt aan land komt, is dit jaar toegenomen. Ook de drugssmokkel en daaraan verbonden criminaliteit is gegroeid. In de eerste drie maanden van het jaar kwamen op Curaçao vijftien mensen door geweld om het leven.