LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 64-jarige ontvoerder van Lusanne van der Gun donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Ook moet Simon S. een schadevergoeding van 5000 euro betalen aan zowel Lusanne als haar ouders. De rechtbank in Leeuwarden legde S. in februari vijf jaar celstraf op.

De raadsheren van het hof achten bewezen dat de man 25 augustus vorig jaar de 11-jarige Lusanne uit Oldeberkoop ontvoerde. Het meisje fietste in haar woonplaats naar school, toen S. haar dwong met hem mee te gaan. Twee dagen later dook ze ongeschonden bij een hotel in Venlo op.

Losgeld

De ontvoerder had tevergeefs 200.000 euro losgeld geëist van de familie van het meisje.

Het hof vindt dat van de straf een afschrikwekkende werking moet uitgaan, met het oog op de bescherming van personen en kinderen in het bijzonder. Ook refereerde het hof aan de grote inbreuk die de ontvoering heeft gehad op het gezin van Van der Gun, op het veiligheidsgevoel van het meisje, maar ook in de rest van Nederland.

Omstandigheden

Het Openbaar Ministerie had acht jaar celstraf geëist. Het hof vond dat de ernst van het misdrijf op zich het dubbele van de straf rechtvaardigt zoals die door de rechtbank is opgelegd. Maar gezien de omstandigheden van S. wilde het hof niet zover gaan. Het liet meespelen dat de man niet eerder met justitie in aanraking is geweest en ook zijn leeftijd werkt in zijn voordeel. Bovendien wordt de kans op herhaling niet groot geacht.

Hoger beroep

Het OM ging na de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep omdat het vond dat S. Lusanne slecht had behandeld. De man sloot haar langdurig op in de kofferbak van een auto en plakte haar ogen en mond af met tape. Ook vertelde hij haar het verhaal dat zij verkocht zou worden aan een kliniek in België, waar zieke kinderen beter worden gemaakt met behulp van organen van andere kinderen.

Het hof noemde dit een angstaanjagend verhaal. Bovendien gelooft het hof niet dat S. Lusanne per vergissing zou hebben gedrogeerd.

Teleurstellend

Advocaat T. van der Goot noemde de uitspraak teleurstellend. Hij vroeg zich af waarom een straf van zeven jaar afschrikwekkender is dan vijf jaar. De raadsman gaat niet in cassatie bij de Hoge Raad, omdat er geen sprake is van procedurefouten.

De ouders van Lusanne die bij de uitspraak aanwezig waren, reageerden erg opgelucht. Zij hopen nu een punt achter de affaire te kunnen zetten.

Medeplichtig

De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde eerder deze maand de -jarige Jacob van A. uit Tweede Exloërmond tot zeven maanden celstraf wegens medeplichtigheid aan de ontvoering.

Het hof rekende het S. aan dat hij heeft geprobeerd het uitgeloofde tipgeld van 25.000 euro te incasseren nadat hij besefte dat hij het losgeld niet zou krijgen. "Daarbij heeft hij bovendien de hulp van een vriend gezocht die als gevolg daarvan ook bij het ernstige misdrijf betrokken is geraakt", oordeelde het hof.