DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Den Bosch achttien maanden celstraf geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Fons Spooren. Ook vroeg het OM om een proeftijd van drie jaar, in plaats van de gebruikelijke twee jaar.

Volgens het OM heeft de 40-jarige voormalig financieel directeur van PSV zich schuldig gemaakt aan ontucht met minderjarige jongens in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven. Ook wordt de man uit Netersel verdacht van poging tot zware mishandeling, omdat hij onveilige seks zou hebben gehad terwijl hij wist dat hij HIV-besmet was.

Fel van leer

Officier van justitie M. Klinkenbijl trok fel van leer tegen Spooren. Zij verweet hem dat hij zich als slachtoffer opstelt, dat hij erg met zichzelf te doen heeft. "Ik wil u uit de droom helpen: u bent verdachte", aldus Klinkenbijl. "De jongens zijn de slachtoffers. Ik heb van u geen woord van begrip of mededogen gehoord. U dacht: ik heb ervoor betaald, dus ze moeten niet zeuren. Maar de wereld bestaat uit meer dan geld alleen."

Onder de prostitués in het Anne Frankplantsoen stond Spooren bekend als een zeer goed betalende klant.

Seropositief

Volgens Klinkenbijl zijn vier gevallen van ontucht met minderjarigen al dan niet tegen betaling bewezen, voor een vijfde geval vroeg ze vrijspraak. De sekspraktijken van Spooren in het Anne Frankplantsoen noemde zij "volkomen verwerpelijk", doch veel zwaarder tilde de aanklaagster aan het feit dat Spooren onveilige seks is blijven bedrijven terwijl hij wist dat hij seropositief was.

De jongens die als slachtoffer in de zaak-Spooren zijn betrokken, zijn allen getest en negatief gebleken. Klinkenblijl sluit echter geenszins uit dat Spooren toch anderen heeft besmet. "U weet niet wat u op uw geweten hebt."

Onveilige seks

Daarbij wees zij erop dat Spooren, ook nadat hem bekend was geworden dat hij HIV-besmet was, met opzet naar het plantsoen bleef gaan, juist omdat hij wist dat hij daar onveilige seks kon bedrijven.

Spooren zegt zelf dat hij zich in folders heeft verdiept om uit te vinden wat hij zich in seksueel opzicht nog wel kon permitteren en wat niet. Klinkenbijl veegde de vloer aan met dat verweer. "Alle voorlichting en advies schrijft voor: gebruik altijd een condoom, bij alles." Spooren "hield niet van condooms", meent de officier.

Homobaan

De aanklacht van justitie bestrijkt tien jaar: van 1992 tot . De zaak tegen Spooren kwam aan het rollen door anoniem aan de politie verstrekte informatie. Al jaren was bekend dat het Anne Frankplantsoen werd gebruikt als "homobaan". Prostitutie door jonge jongens, overwegend van Marokkaanse afkomst, met alle randverschijnselen vandien, baarde de politie en het openbaar bestuur zorgen.

In de binnengekomen informatie werd aanleiding gezien een onderzoek te beginnen. In dat onderzoek werd Spooren telefonisch afgeluisterd en geobserveerd. De politie zag hoe hij bijna dagelijks naar het plantsoen toog om zijn lusten te bevredigen.

Jonge jongens

Volgens justitie is gebleken dat Spooren een uitgesproken voorkeur had voor jonge jongens. Sommige jongens waren niet ouder dan 13 jaar. De oud-PSV-topman zegt dat hij dacht dat zijn sekspartners meerderjarig waren.

Media-aandacht

Klinkenbijl was ook niet onder de indruk van Spoorens klacht dat hij ernstig te lijden heeft gehad onder de enorme media-aandacht voor zijn zaak. Hij heeft zelf de risico's genomen, meent de officier. Ook in het plantsoen maakte hij er volgens haar geen geheim van dat hij een van de hoge bazen van PSV was.

Donderdagmiddag pleiten Spoorens advocaten G.J. Knoops en B. de Rooij.