BANGKOK - Nelson Mandela heeft donderdag op de aids-conferentie in de Thaise hoofdstad Bangkok de wereld opgeroepen een grotere inspanning te leveren om tuberculose te bestrijden. Volgens de voormalige Zuid-Afrikaanse president is de strijd tegen aids alleen te winnen als ook de bestrijding van tbc wordt opgevoerd.

Ongeveer eenderde van de wereldbevolking leeft met een tbc-bacil in haar longen, aldus de BBC. Mensen besmet met zowel tuberculose als het HIV-virus kunnen door een verslechterend immuumsysteem het vermogen verliezen om de tbc-bacterie te bestrijden. De combinatie van beide ziektekiemen is in veel gevallen dodelijk.

Volgens Mandela kan de strijd tegen aids worden verloren als de internationale gemeenschap tuberculose blijft negeren. Voor aids-patiënten is de besmetting met tuberculose vaak een "doodvonnis", aldus Mandela die zelf tbc opliep tijdens zijn internering op Robbeneiland. Van de veertien miljoen mensen met aids en tbc leeft circa 70 procent in Afrika.

Ongeveer twee miljoen mensen overlijden per jaar aan tuberculose alleen. "De wereld heeft de bestrijding van aids een topprioriteit gemaakt, dat is een zegen maar men blijft tbc negeren", zei de Nobelprijswinnaar. De Bill & Melinda Gates Foudation maakte donderdag bekend dat zij 45 miljoen dollar steekt in onderzoek naar aids en tbc.