Epke Zonderland heeft zondagmiddag als eerste Nederlander ooit de wereldtitel turnen op het onderdeel rekstok veroverd. De 27-jarige Fries liet bij de wereldkampioenschappen in Antwerpen een vrijwel foutloze oefening zien. 

Zonderland werd bij de Spelen van Londen ook olympisch kampioen op de rekstok.

De Nederlander kwam zondag als vierde in actie in de finale. Voordat hij begon kon hij zien hoe één van zijn grootste concurrenten, de Japanse viervoudig wereldkampioen Kohei Uchimura, een kleine fout in zijn oefening beging. Met een score van 15.633 greep hij niettemin de leiding.

Zonderland liet een vrijwel volledig foutloze oefening zien en stond, in tegenstelling tot de finale op de brug, wel in één keer stil bij zijn afsprong. De jury beloonde Zonderland met een score van 16.000 punten waarmee hij de leiding overnam van Uchimura met nog vier turners te gaan.

Fouten

De Japanner Kato en de Chinees Lin die volgden hadden allebei te veel fouten in de oefening om Zonderland naar de kroon te steken. De Duitser Fabian Hambüchen, bij de Spelen van Londen het winnaar van het zilver, begon echter als grootste uitdager van de Fries. 

Ondanks een nahup in zijn afsprong uitte Duitser een grote vreugdekreet na zijn oefening. De jury zag echter iets te veel fouten in zijn uitvoering en gaf hem een score van 15.933, net iets minder dan Zonderland.

De Colombiaan Calvo Moreno, die als laatste van start ging, liet enigszins verrassend een knappe oefening zien. Ook hij kwam echter niet aan de score van de Nederlander. 

Rekspecialist Zonderland was tot dusverre op een WK twee keer tweede geweest: in Londen (2009) en Rotterdam (2010). In 2011 werd hij Europees kampioen.

Brug

Eerder op de dag kwam Zonderland ook in actie in de toestelfinale op de brug. Daar moest hij genoegen nemen met de vijfde plaats. Dat was wel een verbetering van zijn beste prestatie ooit bij de WK op dat onderdeel. In Londen werd hij in 2009 zesde in de WK-finale op de brug.