RIJSWIJK - De leider van het terreurnetwerk al-Qaeda, Osama bin Laden, deed Europa 15 april een "vredesaanbod". Als voorwaarde voor een bestand met het netwerk eiste de terroristenleider van de Europese landen een vreedzame opstelling ten opzichte van moslims. Ook wilde hij dat alle Europese militairen zich uit de islamitische wereld zouden terugtrekken.

In zijn verklaring op een geluidsband, die werd uitgezonden op de Arabische nieuwszenders al-Arabiya en al-Jazeera, zei hij dat het aanbod drie maanden geldig is. "Ik bied een verzoenend initiatief, waarvan de kern is dat we onze operaties tegen alle Europese landen stopzetten, als die beloven geen agressie tegen moslims te tonen of zich in hun zaken te mengen", luidde de tekst van de bandopname.

Bin Laden sloot een bestand met de Verenigde Staten nadrukkelijk uit. De Europese landen wezen het aanbod van de leider van al-Qaeda met grote eensgezindheid af.

Een groepering met banden met het netwerk waarschuwde begin juli dat Europa kan rekenen op nieuwe aanslagen, mocht er geen gehoor zijn gegeven aan de oproep van Bin Laden.