DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch behandelt donderdag de strafzaak tegen Fons Spooren, voormalig financieel directeur van de Eindhovense voetbalclub PSV. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hem aangeklaagd wegens ontucht met minderjarigen, al dan niet tegen betaling.

Ook verwijt het OM Spooren dat hij die ontucht heeft gepleegd, terwijl hij wist dat hij seropositief was. De officier van justitie heeft dat juridisch vertaald in poging tot zware mishandeling.

De zaak-Spooren is onderdeel van een omvangrijke ontuchtaffaire die zich heeft afgespeeld in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven. Het plantsoen werd jarenlang gebruikt door mannen voor vluchtige homoseksuele contacten. Volgens justitie bezocht Spooren het plantsoen jarenlang, meerdere keren per week. Zijn zaak is veruit de meest in het oog springende.

De 40-jarige Spooren heeft erkend dat hij seksuele contacten heeft gehad in het plantsoen, maar hij zegt niet geweten te hebben dat zijn partners aldaar minderjarig waren. De oud-PSV-topman werd vorig jaar mei gearresteerd. In augustus liet de rechtbank hem onder voorwaarden vrij. Spooren, getrouwd en vader van twee kinderen, moest met zijn vrouw in relatietherapie. Volgens hem heeft die therapie effect gehad.

Tijdens het proces donderdag zal aan de orde komen welke rol oud-burgemeester van Eindhoven R. Welschen in de zaak heeft gespeeld. Hij maakte vorig jaar juni bekend dat Spooren is besmet met het HIV-virus. Spooren en zijn advocaten willen weten waarom Welschen dat heeft gedaan en in hoeverre hij betrokken is geweest bij het opsporingsonderzoek. Zowel Welschen als de Bossche hoofdofficier van justitie Van der Voort zijn onlangs in het vooronderzoek als getuige gehoord.