LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden doet donderdagmiddag uitspraak in de zaak tegen de 64-jarige Simon S. uit Ryptsjerk. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden acht jaar celstraf tegen de man wegens ontvoering van Lusanne van der Gun in augustus 2003.

Het 11-jarige meisje uit Olderbekoop fietste op 25 augustus naar school, toen de verdachte haar dwong mee te gaan. Twee dagen later dook ze ongeschonden op bij een hotel in Venlo. De rechtbank in Leeuwarden legde S. in februari vijf jaar celstraf op, na eveneens een eis van acht jaar.

Het OM ging in hoger beroep, omdat het vond dat S. Lusanne slecht heeft behandeld. De man sloot haar langdurig op in de kofferbak van een auto en plakte haar ogen en mond af met tape. Ook vertelde hij haar het verhaal dat zij verkocht zou worden aan een kliniek in België, waar zieke kinderen beter worden gemaakt met behulp van organen van andere kinderen.

Eerder deze maand veroordeelde de rechtbank in Leeuwarden de -jarige Jacob van A. uit Tweede Exloërmond tot zeven maanden celstraf wegens medeplichtigheid aan de gijzeling van Lusanne.