LOS ANGELES - De Amerikaanse komediante Whoopi Goldberg is ontslagen door een dieetfirma, Slim Fast, vanwege een aantal seksueel getinte grollen over de Amerikaanse president Bush.

Slim Fast is onderdeel van de gigant Unilever. Deze multinational heeft laten weten dat ze een reclamespot met Goldberg niet langer uitzendt. De actrice maakte tijdens een diner op 8 juli in New York voor de Democratische voormannen John Kerry en John Edward onder meer grove en seksueel getinte woordspelingen met Bush' naam.

Goldberg heeft het besluit van Slimfast bekritiseerd door erop te wijzen dat ze al twintig jaar grappen maakt over presidenten. Het is volgens haar begrijpelijk dat Slim Fast zijn handel wil beschermen, maar "ik moet doen wat ik als artiest, schrijfster, komediante en als Amerikaan moet doen".

Amerikaanse media constateren dat ondernemingen steeds vaker ingrijpend reageren op politiek gevoelig materiaal. Het wordt door sommigen censuur door ondernemingen genoemd. Recent weigerde Walt Disney een documentaire van filmmaker Moore, Fahrenheit 9/11, te distribueren wegens de politieke boodschap van de documentaire.