BERLIJN - Blondjes presteren slechter in intelligentietests na het lezen van moppen over hun vermeende domheid. Dat blijkt uit een studie die Duitse psychologen woensdag hebben gepubliceerd.

Voor het onderzoek werden ongeveer tachtig vrouwen, blonde en niet-blonde, getest op hun geestelijke vermogen om snel en precies te werken. Voordat ze aan de test begonnen, kreeg de helft van de deelneemsters moppen over domme blondjes te lezen.

Zoals: "Waarom maken blondjes al in de supermarkt de verpakkingen open van wat ze hebben gekocht? Omdat er 'hier openen' op staat." "Geen enkele blonde vrouw gelooft dat ze dom is", zei sociaal psycholoog Jens Foerster van de Internationale Universiteit van Bremen. "Maar nadat ze waren blootgesteld aan negatieve stereotypen, waren de blonde deelneemsters opmerkelijk trager in de tests."

Foersters verklaring is dat mensen die te horen krijgen dat ze iets niet goed kunnen, langzamer werken omdat ze harder proberen fouten te voorkomen. "Het onderzoek toont aan dat zelfs vooroordelen die algemeen gelden als onwaar, iemands zelfvertrouwen kunnen ondermijnen", concludeerde Foerster.