MANILLA - De Filipijnse gijzelaar in Irak is veilig enloopt niet langer het gevaar van executie. Dat zei woensdag eenfunctionaris van het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.De woordvoerder weigerde nader op details van de zaak in te gaan.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Hij zei zich te baseren op uitspraken van de Filipijnse gezantin de Iraakse hoofdstad Bagdad. Die onderhandelt namens presidentArroyo met de gijzelnemers van de 46-jarige vrachtwagenchauffeurAngelo de la Cruz. Manilla is inmiddels begonnen met hetterugtrekken van zijn troepen uit Irak. Dat was de eis van deontvoerders.

Balkenende

Premier Balkenende reageerde woensdag afhoudend op het toegevenvan de Filipijnse regering aan de eisen van de gijzelnemers. Inzijn hoedanigheid als voorzitter van de EUropese Unie zei hij"niet te snel te willen reageren op de Filipijnse beslissing".

Tegelijkertijd wees hij op het belang van de oproepen van de VN ende Iraakse interimregering om Irak te helpen. Zowel de Iraakseregering als de VN hebben de internationale gemeenschap gevraagdbij te dragen aan de rechtsorde en de economische ontwikkeling vanhet land, aldus Balkenende.