ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen heeft woensdag een-jarige man uit Zeddam veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstrafen tbs met dwangverpleging. Ook moet de man een schadevergoedingvan bijna 12.000 euro aan de vrouw van het slachtoffer betalen.

Erik te B., wiens vrienden hem bestempelden als'messengek', doodde op 2 januari met een messteek de 56-jarige HenkZinger, eigenaar van hotel Montferland in Zeddam. Te B. had eerstgeprobeerd het echtpaar Zinger te beroven. Het Openbaar Ministeriehad negen jaar cel geëist.

Scheine

De Zeddammer nam op de bewuste dag een grote hoeveelheid van hetmedicijn ritalin in en vatte het plan op daarna iemand te beroven.Na een mislukte poging de handtas van de vrouw van het slachtofferte stelen, wachtte hij het echtpaar Zinger op. "Gib mir Scheine"(Geef me geld), riep hij.

De hotelier liep daarop op Te B. af, waarop na wat geduw engetrek de berover de 56-jarige man neerstak. Zinger overleed terplekke. De verdachte pakte alsnog de handtas, vluchtte op zijnfiets en nam met een gestolen pinpas 2500 euro op.

Bedreigen

Tijdens de zitting twee weken geleden verklaarde Te B. niet tehebben geweten dat hij de man had gestoken en gedood. Dat hoordehij pas een dag later. "Ik wist niet eens dat ik hem had geraakt.Ik wilde hem alleen bedreigen, niet doden."

Te B. is een bekende van politie en justitie. Hij liep nog ineen proeftijd na een veroordeling voor verkrachting enmishandeling. Hij moet daarvoor nog acht maanden zitten.

Kerktoren

Bovendienhad hij al jaren psychische problemen en deed hij meerderezelfmoordpogingen. Hij overleefde zelfs een sprong van een 38 meterhoge kerktoren.

Uit rapporten van deskundigen bleek dat de manlijdt aan een borderlinestoornis, dat hij labiel en impulsief is endat de kans op herhaling erg groot is.