OPMEER - De gemeente Opmeer (Noord-Holland) laat alle kinderen tot achttien jaar uit de dorpen De Weere, De Gouwe en Abbekerk met spoed inenten tegen meningokokken. Het gemeentebestuur heeft dit maandag na overleg met de GGD besloten. De in totaal driehonderd kinderen worden donderdag ingeënt.

Aanleiding voor de preventieve vaccinatie is de dood van een zesjarig-meisje uit De Weere. Zij overleed afgelopen weekeinde aan de gevolgen van besmetting met de meningokokbacterie.

Haar 2-jarig buurmeisje werd vorige week eveneens met nekkramp opgenomen in het ziekenhuis. Zij is aan de beterende hand.

De noodcampagne in Noord-Holland loopt vooruit op de landelijke campagne die minister Borst van Volksgezondheid heeft geïnitieerd. Deze campagne begint in juni en volgt op de toename van de besmettingen van de meningokok type C in de afgelopen jaren.

Volgens Borst is er geen sprake van een epidemie maar zijn er op enkele plaatsen kleine lokale uitbraken. De afgelopen maanden werden na diverse besmettingsgevallen al spoedvaccinaties uitgevoerd onder duizenden jongeren in de Bommelerwaard, Rosmalen, Cranendonck en vorig jaar in Moerdijk.