DEN HAAG - Een meerderheid van PvdA, CDA, VVD, GroenLinks en D66 in de Tweede Kamer is voor de legalisering van cannabisteelt voor medicinale doeleinden. Dat bleek maandag tijdens een overleg van de Kamercommissies voor Justitie en Volksgezondheid.

Borst wil gebruik van hasj en marihuana door patiënten die lijden aan ziekten als multiple sclerose, aids of kanker, legaliseren. Marihuana en hasj verlichten voor deze patiënten de pijn, misselijkheid en stijfheid die door behandelingen of de ziekte ontstaan.

Hiervoor moet wel de Opiumwet worden aangepast. De Kamer steunt het wijzigingsvoorstel van het kabinet, waarin het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) van het ministerie van Volksgezondheid het monopolie krijgt op de cannabisteelt. Dit bureau gaat de apotheken van cannabis voorzien.

Legale cannabis

Het BMC heeft volgens minister Borst drie kwekers geselecteerd uit een groep van veertig gegadigden om de cannabis te telen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is een kandidaat afgevallen en gaat het BMC zaken doen met de twee overgeblevenen. Zij worden de eerste legale telers van cannabis in Europa.

Export

Zoals het er nu naar uitziet, wordt cannabis een nieuw legaal exportproduct van Nederland. Volgens minister Borst hebben zowel België als Canada al interesse getoond in de teelt van medicinale cannabis. Beide landen overwegen om in de toekomst het middel voor dit doel uit Nederland te importeren.

/NIEUWSApotheker haalt marihuana bij coffeeshop