AMSTERDAM - De twee kabinetten-Balkenende hebben tussen 2002 en dit jaar bijna 70 duizend euro uitgegeven aan personal coaching van bewindslieden. Ex-staatssecretarissen Annette Nijs en Rob Hessing, de ministers Gerrit Zalm, Rita Verdonk, Maria van der Hoeven en de staatssecretarissen Mark Rutte en Melanie Schultz kregen en krijgen individuele steun. Alleen Rutte betaalt zijn personal coach zelf. De rest van de bewindslieden liet het ministerie voor de kosten opdraaien.

Dat concludeert de Volkskrant uit antwoorden van premier Jan Peter Balkenende op Kamervragen over personal coaching. De premier vraagt zelf volgens deze opgave geen bijstand voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Het kabinet ziet coaching als 'een reguliere, specifieke vorm van training en opleiding", zo schrijft Balkenende.

Nijs is verantwoordelijk voor de meeste kosten; in 2002 was het ministerie van Onderwijs zesduizend euro kwijt aan haar begeleiding, vorig jaar was dat 24 duizend euro en dit jaar nog 17.100 euro. Zelf betaalde ze ook zesduizend euro voor coaching. Zij gebruikte haar coach verder voor communicatietraining.