JERUZALEM - De Israëlische Premier Sharon begint zondag formele besprekingen met de Arbeidspartij over de vorming van een coalitieregering. Dat heeft het kantoor van Sharon woensdag bekendgemaakt.

Volgens een verklaring worden zowel de centrumlinkse Arbeidspartij, die nu in de oppositie zit, als de kleine ultra-orthodoxe Verenigde Torah Judaïsme bij de besprekingen betrokken.

Toenadering

Sharon wil zijn coalitieregering versterken om zijn plannen voor terugtrekking uit de Gazastrook te kunnen uitvoeren voor het eind van dit jaar. Hij zocht vorige maand toenadering tot de Arbeidspartij, nadat zijn kabinet de meerderheid in het parlement was kwijtgeraakt. Sharon ontsloeg toen twee extreem rechtse ministers omdat die tegen de terugtrekking waren.

De Arbeidspartij stelt vermoedelijk enkele harde voorwaarden. Zo wil partijleider Peres vermoedelijk een snellere aftocht uit Gaza en directe gesprekken met de Palestijnen. Die vrezen dat Israël na het vertrek uit Gaza zijn greep op de Westoever wil versterken. Ook zou Peres een hoge post binnen de nieuwe coalitie willen.

Toetreding

Sharon en Peres, al jarenlang vrienden ondanks politieke meningsverschillen, spraken maandag met elkaar over de toetreding van de Arbeidspartij tot de regering. Zij zaten ook al van 2001 tot in een regering. Die coalitie viel uiteindelijk over de financiering van nederzettingen in bezet gebied.

Met de uitnodiging aan de Verenigde Torah Judaïsme (VTJ) haalt Sharon vermoedelijk de woede op zijn hals van zijn seculiere coalitiepartner Shinui. Die partij heeft voortdurend geëist dat de VTJ en de grotere ultraorthodoxe partij Shas buiten het kabinet blijven. Een parlementariër van de VTJ, die vijf zetels bezet, zei in een reactie nooit met Shinui in een regering te willen zitten.

Gesprek

Sharon wil ook Shas uitnodigen voor een gesprek over regeringsdeelname. Volgens een vertrouweling van de premier wil hij alle opties open houden. Daarnaast moet hij ook nog de eenheid binnen zijn eigen Likud-partij bewaren.

Vooral met minister van Financiën Netanyahu voert hij een richtingenstrijd. Netanyahu is eigenlijk tegen het vertrek uit Gaza, al stemde hij wel voor het plan in het kabinet. Bovendien vreest hij dat een coalitie met de Arbeidspartij het eind betekent van zijn sanerings- en bezuinigingsbeleid.