DOHA - Een van de twee gegijzelde Bulgaren in Irak isgedood door zijn kidnappers. Dat meldde de Arabische nieuwszenderal-Jazeera dinsdagavond. De militanten dreigen de tweede Bulgaarover een etmaal om te brengen als niet voldaan wordt aan hun eisdat Iraakse gevangenen worden vrijgelaten. Bulgarije heeft de dood van de man bevestigd.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Al-Jazeera heeft een videoband ontvangen waarop de executie tezien is. Het netwerk heeft de meeste beelden niet uitgezonden.Alleen het begin van de video, met de geblinddoekte Bulgaar in eenoranje overall en drie gemaskerde gijzelaars op de achtergrond, waste zien.

Abu Mussab al-Zarqawi

De twee Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs werden vorige weekontvoerd door de groepering die onder leiding staat van deJordaanse terroristenleider Abu Mussab al-Zarqawi. De groeperingclaimde eerder al de onthoofding van een Amerikaanse en eenZuid-Koreaanse gijzelaar.

Een gegijzelde Egyptenaar dreigt vrijdag te worden vermoord alshet Saudische bedrijf waarvoor hij werkt zich niet voor die tijduit Irak terugtrekt. Dat lieten zijn gijzelnemers via al-Jazeeraweten.

Filipijnen

Het lot van een Filipijnse gijzelaar is onzeker. Manilla heeftzijn kidnappers aangeboden om de 51 Filipijnse militairen in Irakspoedig terug te trekken. Maar de gijzelnemers hebben nog nietgereageerd en het Filipijnse leger heeft nog geen order gekregen omde aftocht te blazen.

De Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken bevestigde dinsdagdat Manilla zijn troepen "zo snel mogelijk" uit Irak wilterugtrekken, zoals haar plaatsvervanger de avond ervoor op deArabische nieuwszender al-Jazeera had gezegd.

Terugtrekking

De verklaring was bestemd voor de groep Islamitisch Leger inIrak, die sinds een week de Filipijnse truckchauffeur in gijzelinghoudt. De groep dreigt de 46-jarige Angelo de la Cruz te onthoofdenen eist in ruil voor zijn leven een terugtrekking van de Filipijnsemilitairen voor 20 juli. Dat is een maand eerder dan gepland.

De Amerikaanse regering heeft de Filipijnen dinsdag opgeroepenzijn troepen niet uit Irak weg te halen. "Hoewel dit een besluitis van de Filipijnse regering, geloven we dat zo'n beslissing eenfout signaal zou afgeven aan terroristen in de hele wereld", zeieen hoge functionaris van de regering-Bush.