JERUZALEM - De Israëlische Arbeidspartij is akkoord metformele onderhandelingen met de centrum-rechtse premier ArielSharon over de vorming van een regering om zo de terugtrekking uitde Gazastrook te kunnen doorzetten. Dat bevestigde een woordvoerdervan de Arbeidspartij dinsdag.

Sharon begon zijn avances met de centrumlinkse partij van ShimonPeres nadat hij vorige maand zijn meerderheid in het parlement(Knesset) had verloren. Sharon moest toen twee extreem-rechtseministers van zijn kabinet ontslaan omdat zij tegen deterugtrekking eind 2005 uit de Gazastrook waren.

Voorwaarden

De Arbeidspartij stelt vermoedelijk enkele harde voorwaarden. Zowil Peres een snellere aftocht uit Gaza en directe gesprekken metde Palestijnen. Die vrezen dat Israël na het vertrek uit Gaza zijngreep op de Westoever wil versterken. Ook zou Peres een hoge postbinnen de nieuwe coalitie willen.

Sharon en Peres, al jarenlang vrienden ondanks politiekemeningsverschillen, spraken maandag met elkaar over de toetredingvan de Arbeidspartij tot de regering. Zij zaten ook al van 2001 tot in een regering. Die coalitie viel uiteindelijk over definanciering van nederzettingen in bezet gebied.