PARIJS - De 23-jarige Franse vrouw die zei dat zijvrijdag in een trein het slachtoffer van antisemitisme wasgeworden, heeft dinsdag bekend dat zij heeft gelogen. Dat heeft depolitie bekendgemaakt.

De politie nam de vrouw dinsdag voor 48 uur in voorlopigehechtenis. De rechercheurs betwijfelden of zij de waarheid sprak,omdat zich geen enkele getuige meldde die haar verhaal bevestigde.Na haar bekentenis is zij vastgezet voor "het doen van een valseaangifte".

Hakenkruisen

De vrouw zei dat zes jongeren van Noord-Afrikaanse en Arabischeafkomst haar eind vorige week in een forensentrein bij Parijshadden aangevallen. Zij zouden haar voor een jodin hebben gehoudenen daarom haar kleren hebben stukgescheurd en hakenkruisen overhaar lichaam hebben getekend. Ook zouden zij het wagentje met haardertien maanden oude kind omver hebben gegooid.

Aanvankelijk zei de vrouw dinsdag dat zij buiten de trein wasaangevallen, maar later gaf zij toe dat zij het incident hadverzonnen. Zij had de hakenkruisen met de hulp van haar vriend ophaar maag getekend. De vriend zit inmiddels ook vast.

Schandelijk

Het verhaal van de vrouw wekte overal in Frankrijk afschuw.President Chirac sprak in een verklaring van "een schandelijkedaad". Hij had enkele dagen daarvoor de bevolking opgeroepenwakker te worden en de normen en waarden van de Franse republiek teverdedigen tegen racistische en antisemitische daden die het landte schande maken. Ook andere politici uitten hun afschuw.

Bij vele metrostations in Parijs hadden naar aanleiding van hetincident demonstraties tegen het groeiende antisemitisme inFrankrijk plaats.