HOOGEVEEN - Automobilisten die na het tanken willen doorrijden zonder te betalen, kunnen daar vanaf dinsdag veel moeilijker mee wegkomen. Het opvragen van een kenteken bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) gaat per 1 augustus nog maar eurocent kosten in plaats van 7,60 euro. De Belangenvereniging Tankstations BETA maakte dat dinsdag bekend.

De pomphouders zijn dit maandag overeengekomen met deurwaarders, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en Verkeer en Waterstaat. Jaarlijks wordt volgens BETA-bestuurslid E. Klok voor ongeveer 12 miljoen euro per jaar 'gratis' getankt. Deurwaarders mogen sinds 26 mei de kentekengegevens van de zogeheten doorrijders opvragen en namens tankstationhouders op de benzinedieven afstappen.

Vroeger moesten pomphouders via de politie aangifte doen. "Het was allerminst zeker dat je je geld terugkreeg", aldus Klok, zelf pomphouder in Hoogeveen. Volgens de Bovag-afdeling Branche Behartiging Tankstations (BBT) werkt het nieuwe systeem al goed. "De deurwaarder blijft bij de doorrijder aankloppen. Op een gegeven moment zal er beslag worden gelegd op de inboedel en ziet de doorrijder hem er met de breedbeeld-tv vandoor gaan", aldus een woordvoerder.

Minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) heeft in maart de privacywetgeving aangepast zodat deurwaarders de kentekengegevens bij de RDW mogen opvragen. De verlaging van de kosten per kentekenaanvraag van 7,60 euro naar 0,41 euro is mogelijk omdat de RDW haar systeem aan het automatiseren is.