TEXEL - Onderzoeker W. Camphuysen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) staat voor een raadsel. De afgelopen tijd zijn er in het Waddengebied tientallen eidereenden gevonden zonder scalp en niemand weet wat de oorzaak is.

De slachtoffers worden dood, maar soms ook nog levend, gevonden. Zij hebben geen huid meer op de kop of in de nek. Een ziekte is vrijwel uitgesloten, meent Camphuysen. Bij wetenschappers is niets bekend van een aandoening waardoor vogels hun hoofdhuid verliezen.

Ook zeehonden kunnen het niet hebben gedaan omdat er geen bijtsporen te zien zijn. Meeuwen zijn het niet geweest want die pikken eerst de ogen eruit, en de slachtoffers hebben die nog. Biologen vermoeden dat dierenbeulen aan hetwerk zijn.

Camphuysen zelf sluit 'een zieke geest' niet uit, die er pervers genoegen in schept om de vogels te scalperen en vervolgens weer los te laten. Ook zouden vissers de wonden kunnen hebben veroorzaakt door de eiders die verstrikt zijn geraakt in de netten, er hardhandig uit te trekken.

Veel experts, die hebben gereageerd op de website van Camphuysen, sluiten zich aan bij de laatste optie. Ook een zogenoemde hevelpomp om water aan te zuigen bij elektriciteitscentrales en mosselbanken worden daar echter genoemd als mogelijke oorzaak. De eiders zouden hierin kunnen terechtkomen en gevild worden.