MOSKOU - Bij gevechten in de opstandige Russische deelrepubliek Tsjetsjenië zijn in de nacht van maandag op dinsdag tientallen doden gevallen. In de strijd verloren achttien pro-Russische strijders en 24 separatisten het leven, meldden Tsjetsjeense functionarissen dinsdag volgens het Russische persbureau Interfax.

Het gevecht vond plaats in de buurt van het plaatsje Avtoery, ongeveer twintig kilometer van de hoofdstad Grozny, aldus de commandant van de pro-Russische strijders, Ramzan Kadyrov. Hij is de zoon van Achmad Kadyrov, de voormalige president van de deelrepubliek die in mei door een aanslag om het leven kwam. Bij het gevecht, dat uren duurde, is de rebellen "een gevoelige slag toegebracht", aldus Kadyrov. De persdienst van het Tsjetsjeense ministerie van Binnenlandse Zaken kon de aantallen doden nog niet bevestigen.

De dood van president Kadyrov heeft in de deelrepubliek een machtsvacuüm geschapen. Zijn zoon is nu commandant van een strijdmacht die na de Russische de grootste in Tsjetsjenië is. De militie van de 27-jarige Kadyrov wordt alom gevreesd, omdat zij de mensenrechten zou schenden. Veel van zijn strijders zijn voormalige rebellen die zijn vader ertoe heeft overgehaald mee te vechten aan de kant van Rusland.

Hoewel Ramzan Kadyrov veel macht heeft, is hij te jong om mee te doen aan de presidentsverkiezingen van september. De Tsjetsjeense minister van Binnenlandse Zaken, Aloe Alchanov, zal deze verkiezingen waarschijnlijk winnen. Hij heeft de steun van Moskou. Het is echter zeer de vraag of de militie van Ramzan Kadyrov zich iets aan bevelen van de opvolger van zijn vader gelegen zal laten liggen.