HOOGHALEN - Bij een ongeval op de rijksweg A28 bij Hooghalen was dinsdagochtend een bestelbusje met licht radioactief materiaal betrokken. Een van de verpakkingen van de radioactieve stof leek beschadigd, waarop werd besloten de snelweg tussen Assen en Zwolle af te sluiten en metingen te verrichten. Die metingen wezen uit dat er geen sprake was van een gevaarlijke hoeveelheid straling.

Het bestelbusje, bestuurd door een 53-jarige man uit het Brabantse Eersel, botste tegen de achterkant van een vrachtwagen die voor hem reed. De lading van het busje, waaronder twee pakketjes met licht radioactieve vloeistof bestemd voor gebruik in ziekenhuizen, begon te schuiven. Een van de pakketten met radioactieve stof raakte hierbij vervormd, maar lekte niet.

A28 afgesloten

Volgens een politiewoordvoerder is de A28 afgesloten om risico's te vermijden. Toen bleek dat de hoeveelheid straling binnen de vastgestelde normen bleef, werd een rijstrook weer opengesteld. Op dat moment stond er een file van tien kilometer. Om half negen werd de wegafsluiting geheel opgeheven.

Het bestelbusje is overgebracht naar een plaats waar het veilig is om de lading over te zetten in een andere auto. De chauffeur van het busje is lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis