ROTTERDAM - Imam El Moumni is maandag door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken. De geestelijk leider van de Rotterdamse Nasr-moskee kan volgens de rechters niet het opzettelijk discrimineren van homoseksuelen en het aanzetten tot discriminatie en haat worden verweten. Volgens de rechters vallen de uitspraken die de geestelijke heeft gedaan, onder godsdienstvrijheid.

Het Openbaar Ministerie (OM) dat twee weken geleden 1200 euro boete tegen de imam had geëist, gaat in beroep tegen de uitspraak. Justitie startte een jaar geleden een onderzoek naar de uitspraken van El Moumni in het televisieprogramma NOVA.

In de uitzending, die was gewijd aan het geweld van Marokkaanse jongeren tegen homoseksuelen, vergeleek de geestelijke homoseksualiteit met een besmettelijke ziekte. Bovendien zei hij in de uitzending dat homoseksualiteit schadelijk is voor de samenleving en dat de Nederlandse samenleving met uitsterven wordt bedreigd.

Na de uitlatingen van El Moumni kwamen er bij de politie in Rotterdam 49 aangiften en meldingen wegens discriminatie binnen. De rechtbank vindt dat de uitlatingen van de imam in principe als discriminerend gekwalificeerd kunnen worden.

Omdat El Moumni de bewuste uitspraken deed op basis van de koran en andere heilige geschriften, vallen de uitlatingen wat betreft de rechtbank onder godsdienstvrijheid.

El Moumi was er maandag niet bij toen de rechtbank hem vrijsprak.

/NIEUWS1200 euro geëist tegen discriminerende imam