DEN HAAG - De ANWB waarschuwt Nederlandse vakantiegangers voor lange files. Bijna eenderde van de Nederlanders die met de auto op vakantie gaan, vertrekt op vrijdag naar hun vakantiebestemming. Een dag later reist nog eens 21 procent af, en op de derde plaats komt maandag met 13 procent. Dit blijkt uit onderzoek van de ANWB.

Op vrijdag zullen de meeste files op de snelwegen staan, omdat het vakantieverkeer zich dan mengt met het woon-werkverkeer. Op andere dagen blijven problemen in Nederland vrijwel uit, aldus een woordvoerder van de ANWB.

Ondanks waarschuwingen van de verkeersinformatiedienst slibden de Nederlandse snelwegen de afgelopen weken niet dicht. Dit komt omdat Nederlanders gespreid op vakantie gaan.

Grote opstoppingen

Toch voorspelt de ANWB voor vrijdag grote opstoppingen. Ruim 1,3 miljoen Nederlanders gaan dan met vakantie. De eerste vakantiefiles worden rond het middaguur verwacht. Vooral op de snelwegen rond de Veluwe, naar Friesland, Noord-Brabant en Zeeland wordt extra drukte verwacht, maar echt lang zullen de files niet worden. De avondspits in de Randstad stelt waarschijnlijk weinig voor, aldus de ANWB.

In Duitsland worden wel problemen verwacht. In een groot deel van Duitsland beginnen vrijdag de vakanties. Files van tientallen kilometers zijn niet ondenkbaar. Ook voor België, met name de ring rond Antwerpen, en de vakantieroutes in Frankrijk wordt gewaarschuwd. In de Pyreneeën worden belangrijke bergpassen afgesloten in verband met de Tour de France.