AMSTERDAM - Steeds meer mensen vervuilen omdat ze langer thuis wonen, vereenzamen of met psychische problemen kampen. De thuiszorg kan door de vervuiling vaak niet de noodzakelijke hulp geven, aldus Trouw dinsdag. Thuiszorginstellingen krijgen steeds minder uren voor huishoudelijke zorg toegewezen, en moeten zich houden aan al maar strakkere regels voor de AWBZ.

"De verzamelwoede en huisdieren zorgen vaak voor onwerkbare situaties voor de gewone huishoudelijke hulp", zegt directeur Evert Mulder van de Thuiszorg Stad Utrecht. "Meer mensen hebben gespecialiseerde zorg nodig om niet te vervuilen. Dan red je het niet met gemiddeld drie uur reguliere verzorging – de gewone huishoudelijke zorg – die gewoonlijk door de Rio's wordt toegewezen." Rio's zijn regionale indicatie organen.

Het is niet bekend hoeveel vervuilde huishoudens er exact zijn, de betrokken instanties houden niet bij hoe vaak een huis geruimd moet worden. Zorggroep De Omring in West-Friesland heeft echter al enkele jaren een speciale dienst om tot actie te kunnen overgaan. De zorggroep leidde personeel op om huizen te kunnen opruimen en bewoners te begeleiden. Ook in Utrecht bestaat zo'n projectgroep. Volgens Mulder komt zijn instelling honderd keer per jaar een vervuild huishouden tegen.